Adresa: Cara Lazara 2, 71350 Sokolac

Telefon: +387 57 400 715

Pekmez od šljiva

Tradicionalani pekmez od šljiva nezaobilazna je poslastica u pripremi zimnice, a i vjerojatno ga svaka baka ima u svojoj svesci recepata. Mi smo se potrudili da sve potrebne sastojke za pripremu i skladištenje zimnice pronađete u Onogošt marketima po cijenama od srca.
SASTOJCI:
– 5 kg šljiva
– oko 1 kg šećera

PRIPREMA:

Šljive operite, prepolovite i odstranite im košpice.
Položite ih u posudu za kuvanje i dodajte im pola odabrane količine šećera. Smjesu kuvajte na umjerenoj vatri i povremeno promiješajte. U početku miješajte češće jer bi šljive mogle zagorjeti. Kasnije, kada šljive puste sok, neće biti potrebno toliko često miješanje i tada dodajte ostatak šećera. Pekmez od šljiva je skuvan kada iz njega nestane sva tečnost (otprilike 3 do 4 sata kuvanja).
Operite i sterilizujte tegle pa u njih naspite vruć pekmez.
Zagrijte rernu na 50°C pa u nju poslažite otvorene tegle pekmeza kako bi se stvorila korica u tankom sloju. Nakon toga, tegle zatvorite te ih postepeno ohladite prije skladištenja.

NAPOMENA:

Obično se priprema u omjeru 5 kg šljiva i oko 1 kg šećera. Omjeri su isključivo individualni i zavise od vašeg ukusa, ali i slatkoće šljiva koja može varirati svake godine.
PRIJATNO.

Pogledaj još