Adresa: Cara Lazara 2, 71350 Sokolac

Telefon: +387 57 400 715

Milomir Nogoštić, vlasnik firme d.o.o. „Onogošt“ Sokolac: Gdje je SLOGA tu je i POBJEDA

Romanija je poznata po tome što je na svojim visinama iznjedrila mnogo učenih i vrijednih ljudi. Neke je ugostila, a neki su rasli zajedno sa njom, i nikada se nisu nje odrekli. Stoga je prilična lakoća pronaći sagovornika za našu rubriku koja nosi njeno ime.

Čovjek koji godinama marljivo radi i stvara ljepšu sliku Sokoca i Romanije je Milomir Nogoštić, uvaženi profesor i vlasnik firme d.o.o. „Onogošt“ Sokolac. Životni i radni vijek provodi u svom gradu, stvarajući od Sokoca,zajedno sa svojim sugrađanima, ljepše i prijatnije mjesto za življenje. Rođen je 8. maja 1953. godine u Sokocu, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Prirodno-matematički fakultet (odsjek matematika) upisuje 1971. godinei završava 1975. Vrijednim radom, redovnim ispunjavanjem zadatih obaveza i talentom za poslovanje, godinu dana prije završetka studija dobija svoje prvo radno mjesto.

– Godinu dana prije završetka školovanja na fakultetu, zbog nedostatka kadra u školi u Sokocu, počeo sam da radim kao profesor. U ovoj ustanovi sam radio sa prekidima od 1974. do 1998. godine. U tom periodu u dva mandata sam obavljao i funkciju direktora srednje škole – kazao je Nogoštić.

Privatnim biznisom počeo je da se bavi 1996. godine. Svoje bogato teorijsko znanje iz matematike i ekonomije uspješno je primijenio i u praksi. Sa svojom porodicom uspio je da postigne ono što rijetko kome pođe za rukom.

– Sa suprugom Slavicom i svojom djecom započeo sam porodični posao. Sve je krenulo od otvaranja jedne trgovinske radnje, da bi iz godine u godinu naša ideja rasla i razvijala se. Godine 1998. napustio sam državni posao, jer su to zahtijevale sve obimnije obaveze. Djeca su nam uvijek pomagala, i od jedne radnje sa tri zaposlena radnika došli smo do lanca od 21 maloprodajnog objekta, na području pet opština: Han Pijesak, Sokolac, Pale, Istočana Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, gdje je danas zaposleno oko 160 radnika.

U razgovoru naš sagovornik nam je rekao da je naziv firme i lanac svojih trgovina nazvao „Onogošt“, po nekadašnjem nazivu za grad Nikšić. Ne zaboravljajući svoje pretke i korijene, odlučio se za ovo ime koje je nosio nekadašnji srednjovjekovni Onogošt,današnji Nikšić, koji je kroz svoju viševjekovnu, burnu istoriju igrao vrlo važnu ulogu privrednog, kulturnog i administrativnog središta prostornog dijela Crne Gore i Hercegovine.

– Profesor Filipović koji je izdao knjigu, još prije Drugog svjetskog rata, u kojoj je opisao dolazak porodica na Glasinac, pomenuo je dvije porodice Onogoštić. Kako je naveo, jedna od te dvije porodice je doselila na Glasinac. To su moji preci. Druga porodica se naselila na Romaniju, a nakon Drugog svjetskog rata odselila u Sarajevo. Moja familija, kao i mnoge druge, prostor Glasinca naselila je sredinom 19. vijeka, u vrijeme velikih seoba. Nogoštići su malobrojna familija, svega osam muških glava.

Kako je bio uzoran profesor koji je predano obavljao svoj posao i tako zaslužio poštovanje brojnih generacija, tako je smjerno i odgovorno odgajao svoju djecu. Sinove je naučio ispravnim vrijednostima, ali i tajnama poslovanja, tako da danas obojica imaju svoja preduzeća.

„Trudio sam se da porodica uvijek bude na okupu“

– Trudio sam se da porodica uvijek bude na okupu i da svako od njih ima neko zaduženje. Na moju sreću, uspio sam u tome. Jedan sin je završio Fakultet organizacionih nauka, a drugi Ekonomski fakultet. Žive i rade u Beogradu. Osnovali su firmu koja je nastala iz matične firme. Vremenom su se osamostalili, a danas posluju na području Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Rad mijenja sliku svijeta

Neumoran za nove poslovne poduhvate i ciljeve Milomir Nogoštić je odnedavno suvlasnik preduzeća „Invest Gradnja“ u Sokocu. Ova kompanija osnovana je 2012.godine kao specijalizovana firma za proizvodnju drvene ambalaže. Dokaz da rad mijenja sliku svijeta je i renoviran objekat ovog preduzeća.

– Sa Veliborom Lučićem, koji je moj prijatelj,osnovao sam firmučiji smo zajednički vlasnici. Dobrom organizacijom posla uspjeli smo da zaposlimo oko 120 radnika, što je veliki uspjeh za našu lokalnu privredu – istakao je Nogoštić.

Svojim poslovnim umijećem davno je prevazišao lokalne okvire. Firma koja posluje na prostorima cijele istočne regije, danas je prepoznatljiv brend. Ipak, kako kaže, nikad nije dovodio u pitanje ostanak u Sokocu.

– Za Sokolac i Romaniju me vežu uspomene iz djetinjstva, srednjoškolski dani, pola radnog vijeka i sve ono što čini potpunim život jednog čovjeka. Mladim ljudima koji stasavaju u našem gradu poručio bih da ostanu na ovim prostorima. Uz naporan i pošten rad može se postići mnogo, a još ljepše je kada sve to ostvarite u mjestu gdje ste ponikli.

S obzirom na brojne poslovne obaveze, naš sagovornik nam je otkrio da u životu nikad nije imao slobodnog vremena. Naučio je od malih nogu da se nosi sa brojnim obavezama, koje je, možda i zahvaljujući matematici i dobrom proračunu, uvijek uspješno završavao. I danas u sedmoj deceniji života kuje nove poslovne planove.

– U Sokocu se gradi novi poslovni objekat gdje će biti smještene kancelarije i još jedan market površine oko 600 m², a naredne godine planiramo izgradnju manjeg tržnog centra u Lukavici – rekao je Nogoštić.

Gdje je sloga, tu je i pobjeda – izreka je koja opisuje život i rad porodice Nogoštić. Junak naše priče poručuje da se samo slogom i predanim radom mogu ostvariti svi ciljevi.

Prijava za Newsletter

Novosti